SAST Stockholm Q1 2010-02-18

Tema - Att nå fram med testbudskapet + Årsmöte

Årets fösta SAST möte hade temat ?Att nå fram med testbudskapet?. Som testare får man ofta svara på frågor som: ?Varför behövs test i projektet??. ?Varför finns test??, ?Varför behöver testare utbildas??, ?Varför har test hittat så många buggar?? eller ?Varför har test försenat projektet än en gång??.
Dessa frågor kan vara befogade men att gång på gång få höra , och svara på, liknande frågor skapar frustration. Under dagen fick vi både höra teori om hur man får fram ett budskap samt fick tips från talare som själva har varit med om problemställningen på olika organisationer.

Agenda och presentationer

8.30-9:00 Registrering
9.00-9.10 SAST information samt presentation av dagen
9.10?10.10 Hur gör man för att beställaren/projektledaren ska välja just mitt erbjudande? Carméla Fuchs Gerson, Almerac AB
I en värld där konkurrensen är hård gäller det att plocka fram de kundvärden som test tillför. Hur fattas beslut och hur ?säljer? man för att tillräckliga resurser ska allokeras till test. Carméla ger enkla tips som blandas med inspiration och en gnutta provokation.
Carméla Fuchs Gerson är grundare av Almerac AB och har närmare tre decenniers erfarenhet av försäljning inom IT.
10.10?10.40 Paus för fika
10.40?11.00 Föredraget utgick beklagligen på grund av sjukdom
Kommunikation för lyckas med en testorganisation ? Johan Bryvall, Tele2
Att skapa och hålla ihop en testorganisation kräver mycket och rätt kommunikation.
Förutom grundläggande förståelse för testning så krävs det att hela organisationen arbetar på ett kvalitetssäkrat sätt med strukturerade processer.
Föredraget innehåller erfarenheter som Johan gjort i sin resa som testchef på Tele2 Johan har mångårig konsulterfarenhet inom olika branscher. De senaste 3 åren har han varit ansvarig för Test Koordinatorer på Tele2?s centrala projektkontor.
10.40?11.00 Ersättningspresentation
Testtooler ? Jörgen Damberg
Ett open source-initiativ för att skapa en smidig och enkel verktygsplattform som är så lätt att komma igång med som möjligt.
11.00?12.00 Om Automated Exploratory Testing är så bra, varför används det inte?? Lars Forssell, Ricksell Innovation
Automated Exploratory Testing (AET) är en helt ny möjlighet att öka kvalitén i programvara samt att öka kostnadseffektiviteten. Föredraget kommer på en övergripande nivå beskriva metodiken, dess möjligheter samt aktuella utvecklingstrender. Presentationen kommer också beskriva lite av de problem som man kan stöta på vid introduktionen av nya verktyg och metoder i en organisation.
Lars Forssell är idag konsult och har tidigare forskat kring metodik för att testning av avioniksystem vid Försvarets Forskningsinstitut (FOI).
12.00-13.00 Lunch
13.00?13.30 Lean test, Med Lean-glasögon på test - Mikael Thorvaldsson, KnowIT (Guld Sponsor)
Mikael arbetar nu med systemsäkerhet och har tidigare arbetat i många ansvarsfulla roller inom kvalitetssäkring, ledning och säkerhet inom bl.a. rymd, flyg, kärnkraft och fordonsindustrin under sina 20 år i IT-branschen. Han har även hunnit jobba i internationella kommittéer med standardisering.
13.30-14.15 Vinna eller försvinna?! ? Annette Westling och Birgitta Anderberg, Handelsbanken
Hur når vi framgång inom Test när vi jobbar på ett decentraliserat företag där alla har stora möjligheter att välja sin egen väg? Vi på Handelsbanken har under de senaste 10 åren jobbat traditionellt med vår testprocess och tillhörande utbildningar på ett framgångsrikt sätt. De senaste 3 åren har vi märkt en nedåtgående trend av anmälningar till våra interna utbildningar. Vad gör vi då? Vinna eller Försvinna?! Ja, hör om hur vi skapade en möjlig väg till förändring och höjd kompetens inom Test. Birgitta Anderberg och Annette Westling arbetar på Handelsbankens Test & Metodavdelning.
14.15?14.45 Att få förståelse för testuppdraget ? Beata Karpinska, Diversify
Föredraget sammanfattar erfarenheter från att starta upp en ny testorganisation hos ett väletablerat produktföretag med dess utmaningar och möjligheter. Hur strukturerar man ett testkaos? Hur motiverar man testverksamhet hos ledningen? Hur introducerar man kvalitetstänkandet hos utvecklingschefen? Hur får man utvecklarna att tänka ?kundorienterat?? Föredraget bygger på insamlade erfarenheter från olika organisationer och verksamheter.
Beata Karpinska har mångårig och gedigen erfarenhet från testarbete. Hon har utbildat ca 200 testare och testledare och hållit föredrag på konferenser, NFI, SQC-conferences, SAST.
Beata är också vice ordförande i SSTB, svenska delen av ISTQB. Hon är Certifierad testare på Foundation och Advanced Level och arbetar aktivt med nästa nivå av certifieringar på Expert level.
14.45?15.15 Paus för fika
15.15?16.15 Att skapa en långsiktig dialog som fungerar ? Maria Wolrath Söderberg, Södertörns Högskola.
En kort försäljningspresentation eller en ?hisspresentation? är alltid bra att ha med sig. När man kommer till verkligheten på jobbet så behöver man dock oftast även ett långsiktigt retoriskt samarbete för att, över tiden, nå fram med sitt budskap.
Maria blandar relevanta och viktiga principer med exempel som är behjälpliga i denna process.
Maria Wolrath Söderberg är lärare och forskare i retorik, och en av grundarna av Europas största retorikinstitut på Södertörns högskola
16.15-17.15 Årsmöte SAST Kallade: alla medlemmar
17.15-17.45 SAST Konstituerande styrelsemöte. Kallade: den nya styrelsen

Från kl 17.30 Guldsponsorn Knowit bjuder på testfest med mat, dryck, mingel och musik i sina egna lokaler på Klarabergsgatan 60. Kontakta deras monter under dagen för anmälan.

Plats

Mötesplats är i Bonnierhuset, Torsgatan 21, Stockholm. Vägbeskrivning finns under Kontakt/karta på: www.conference.bonnier.se

Sponsorer

Guldsponsor

Övriga sponsorer

Har Ni frågor om Q-mötet, vänligen kontakta oss.
Pablo Garcia (pablo at sast.se) Ansvarig för talare
Henrik Rylander (Henrik at sast.se) Frågor om anmälningar

Tidigare möten

Tidigare möten återfinns här.


2024

SAST Stockholm

» 2024-04-11 Vårmöte Stockholm

SAST Väst

»

SAST Öresund

»

SAST Värmland

»

SAST Örebro

»