SAST Väst Q3 2012-10-03

Testautomatisering


Välkommen till en spännande höst inom testfronten! SAST kör igång hösten med ett Q3-möte på temat testautomatisering. Vi bjuder på två intressanta förläsningar inom testautomatiseringsområdet på Folkets Hus konferens på Järntorget. Nytt för detta möte är tiden: 16-19. Därefter finns möjlighet att fortsätta diskussionerna på en pub nära Järntorget där en första dryck samt mat ingår för alla som medverkat på Q3-mötet.

Michel Nass / Emil Alégroth, Inceptive / Chalmers - Visual GUI Testing


Michel och Emils presentation

Kvalitetskraven på svensk mjukvara blir allt hårdare och behovet för automation ökar. Tidigare automatiska testtekniker har visat stora kvalitets- och kostnadsvinster men varit begränsade i sin förmåga att automatisera högnivåtester som system- och acceptanstester.

I presentationen skall vi presentera en ny testteknik som kallas för Visual GUI Testing (VGT) som kan vara lösningen på detta problem. VGT skiljer sig från tidigare automatiserade testtekniker genom att den använder sig av bildigenkänning för att interagera med ett system under test. Detta gör VGT både mer flexibel och robust än tidigare tekniker och ger tekniken möjlighet att automatiskt exekvera manuella system- och acceptanstestfall på samma sätt som en människa.

Michel Nass är testkonsult på Inceptive med 16 år i branschen. Han är specialist inom test, testmetodik och agil utveckling och har högsta expertkompetens inom avancerade testverktyg. Han är en van föreläsare som framförallt pratar om automatisering och fördelar och fällor med det.

Emil Alégorth är doktorand vid Chalmers Tekniska Högskola vid Software Engineering-divisionen. Han bedriver forskning tillsammans med ett antal svenska mjukvaruföretag och fokuserar på automatiserad testning, kopplingen mellan test och krav och individens situation i detta kontext.

Daniel Ek / Ted Lundqvist, Konsultbolag1 - Varför är det så svårt att lyckas med testautomatisering?


Daniel och Teds presentation


I takt med att vi går mot en mer agil värld ökar kraven på allt tätare leveranser. Förutom att ny funktionalitet levereras i en snabbare takt, ökar mängden regressionstester kontinuerligt och är snabbt större än andelen tester kopplat till nyutveckling. En väg att komma till rätta med dessa problem är att införa automatiserade tester.

Fördelarna med automatiserade tester är många men att implementera och få dem hållbara på sikt är lättare sagt än gjort och det är tyvärr inte ovanligt att denna typ av satsningar av olika anledningar misslyckas.

Vilka är då anledningarna till att misslyckanden är så vanliga? I denna föreläsning dyker vi djupare ned i detta mysterium. Vi kommer att diskutera de vanligaste fallgroparna och möjliga vägar runt dem.

Ted Lundqvist och Daniel Ek är konsulter inom fokusområdet Automatisering på Konsultbolag1.

Ted har närmare 15 års erfarenhet av test och kvalitetssäkring inom flera olika branscher. Ted har arbetat med såväl stora affärssystem som små inbäddade system, med allt ifrån test- och testledning till utvärdering och införande av testverktyg samt praktiskt arbete med testautomatisering.

Daniel har arbetat med automatisering sedan 2007. Han har främst arbetat med test av webbapplikationer, och brinner för agila utvecklingsmetoder som exempelvis BDD och kontinuerlig systemintegration.
Datum: Onsag 3 oktober 2012
Tid: 16:00 – 19:00 (kaffe och fralla i pausen)
(anmäl ev. allergier/specialkost i samband med anmälan)
Plats: Lokal Brännö på Folkets hus konferenes – Järntorget – Göteborg.
(OBS ny plats, ny lokal, ny tid! Brännö ligger 1 trappa upp och sen till vänster.)
Vägbeskrivning: http://folketshusgoteborg.se/hitta-hit/
Kostnad: Gratis
Anmälan: Senast onsdagen den 26 september till vast@sast.se
Mötest sponsor: Inceptive

Alla är välkomna så tipsa gärna dina kollegor om mötet! Se till att gå med i SAST om du inte redan gjort det. Medlemskapsansökan hittar du på www.SAST.se (och det är gratis).

Väl mött och varmt välkomna!

SAST Väst

Tidigare möten

Tidigare möten återfinns här.


2022

SAST Stockholm

» 2022-11-07 Höstmöte Stockholm

SAST Väst

»

SAST Öresund

»

SAST Värmland

»

SAST Örebro

»